Terugblik op het afgelopen schooljaar

Aan het eind van dit schooljaar is het tijd om terug te kijken. Wat een jaar (eigenlijk anderhalf). Een experiment, voor de FAN en de bedrijven. Maar ook voor de studenten en docent. Aan het begin van dit schooljaar, was de eerste groep net begonnen. Nu zijn ze al bijna klaar!!

Het was een bijzonder en leerzaam jaar, waarin Corona een grote rol speelt.

  • De Lock down, waardoor we moesten leren om op afstand les te geven en te krijgen. Digitale obstakels zoals laptops die niet meewerken, internet dat uitvalt, werkstukken die niet terug te vinden zijn op de computer (maar ik heb het echt opgeslagen!!).
  • Daarna voorzichtig opstarten van fysieke lessen. Niet in de bedrijven, zoals de bedoeling was maar in een theorielokaal. Het was fijn om elkaar weer te zien. Met elkaar te lachen en vis te eten. Maar de lessen blijven wel heel theoretisch. We hebben geleerd om de lesdag zo in te delen dat er in de middagen toch in de praktijk van het eigen bedrijf gewerkt kon worden.
  • Door quarantaine zitten er met enige regelmaat studenten thuis, terwijl de rest in de klas zit. Ook les volgen vanuit het buitenland bleek mogelijk. Ze kunnen gewoon meedoen alsof ze in de klas zitten. We worden steeds geavanceerder en steeds handiger. Het blijkt een van de positieve gevolgen van Corona! 😊

Het bleek allemaal mogelijk en we hebben het gedaan. Maar het allerliefst wil iedereen weer terug naar hoe we begonnen. In een bedrijf. Elkaar laten zien waar je werkt. In de praktijk zien wat in theorie net vertelt is. Het contact met en tussen de praktijkopleiders. Hopelijk kan het in september. We kijken er naar uit!

Ik heb het afgelopen jaar studenten zien groeien. Van onzekere beginners (lang niet naar school geweest, geen goede ervaringen met school, faalangst, kan ik dit wel, is dit wel iets voor mij) naar mensen die ontdekt hebben dat ze meer kunnen dan ze gedacht hadden. Zichzelf overwonnen hebben. Grenzen verlegd hebben. Verder willen groeien.

Daar doe ik het voor. Dat geeft mij de energie voor een nieuw jaar FAN. Tot september!!

Jacoline Middelkoop

Gert-Jan Koetsier

*Deze foto is gemaakt voor de corona periode.