Rabobank Midden Nederland sluit zich aan bij FAN

Van boeren tot industriële foodbedrijven in de regio; ze bankieren van oudsher bij de Rabobank. De huisbankier van de agro- en foodsector wil met haar netwerk, kennis en financieringen een bijdrage leveren aan innovatie en verduurzaming. Daarom sloot de bank zich onlangs aan bij de FAN.

Tekst: Hiemstra Media

“De foodsector is een prachtige sector waarin veel gebeurt”, vertelt Marcel Wijnen, directeur bij Rabobank Midden Nederland. “De wereldbevolking groeit en is het een uitdaging om te zorgen dat iedereen toegang houdt of krijgt tot gezonde voeding. In ons eigen land staan we aan de vooravond van een transitie, waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Als bank willen we daaraan een bijdrage leveren. En niet alleen omdat we veel klanten in de sector hebben, maar ook omdat we de wereld een beetje beter willen maken.”

Als huisbank van de agro- en foodsector volgde Rabobank Midden Nederland de ontwikkelingen binnen de FAN al op de voet. “We vonden het mooi om te zien dat bedrijven elkaar opzochten om personeel op te leiden, maar werden nog enthousiaster toen we hoorden dat de samenwerking inmiddels breder is. Dat de aangesloten bedrijven bijvoorbeeld samen nadenken over het tegengaan van voedselverspilling of innovatie. Toen zeiden we: we willen meedoen!”

Kennis delen
Dat doet Rabobank Midden Nederland op drie manieren. Zo deelt de bank haar research, sectoranalyses en data over de agro- en foodsector met de leden. Een voorbeeld? “Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, heeft één van onze sectorspecialisten gesproken op een thema-avond. Hij ging in op de impact van de oorlog op de mondiale voedselketen. Inmiddels weten we allemaal dat producten als graan, zonnebloemolie en kunstmest uit dat land komen, maar in die beginfase waren veel bedrijven zich nog niet bewust van de impact die de oorlog zou gaan krijgen op de mondiale foodsupplychain. Ik hoor nog regelmatig: die sectorspecialist was aardig accuraat met zijn voorspellingen.”

Netwerk inzetten
Ook het netwerk van Rabobank is waardevol voor FAN-leden, geeft Wijnen aan. “Omdat we de bankier van zoveel agro- en foodbedrijven zijn, zien we ook veel initiatieven op het gebied van innovatie en verduurzaming. Daardoor kunnen we verbindingen maken tussen bedrijven. Maar we kijken ook over de sectorgrenzen heen. We zijn als Rabobank Midden Nederland bijvoorbeeld betrokken bij RoboValley. Ook in de foodsector is robotisering een belangrijk thema. Binnenkort zijn we mede-organisator van een diner voor de FAN-leden en daar zouden we dan zo’n thema aan kunnen koppelen. Zo willen we via ons netwerk de transitie van de sector aanjagen en versnellen.”

Financieringsoplossingen
Tot slot biedt Rabobank natuurlijk verschillende financieringsoplossingen voor foodbedrijven. “We willen ze helpen met bijvoorbeeld het terugdringen van hun uitstoot, het voorkomen van verspilling en het slim en verantwoord benutten van schaarse land- en watervoorraden. Zodat Nederland uiteindelijk haar wereldwijd toonaangevende positie in de food en agri kan vasthouden.”

Dit artikel verscheen in Business in Nijkerk: www.businessinnijkerk.nl