Partners ondertekenen de Human Capital Agenda

Op vrijdag 14 april ondertekenden 11 partners uit het onderwijs, ondernemers en overheden de Human Capital Agenda bij het bedrijf Jonker & Schut in Barneveld. In deze agenda staan de ambities en plannen voor de komende jaren beschreven om te zorgen dat vacatures worden opgevuld met gekwalificeerd personeel, bedrijven mensen behouden en werknemers zich kunnen ontwikkelen. De partners verbinden zich hiermee aan de uitvoering van de Human Capital Agenda en daarmee bouwen ze gezamenlijk aan een veerkrachtige en toekomstbestendige arbeidsmarkt.

“De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het ontwikkelen van een meerjaren Human Capital Agenda voor Regio Foodvalley. Samen met onze partners uit het onderwijs, overheden en ondernemers hebben wij een agenda ontwikkeld die gericht is op het versterken van de arbeidsmarkt en de economie in deze regio”, aldus wethouder Arnold Versteeg (Ede), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Human Capital in Regio Foodvalley. In februari 2023 is het eerste project van de Human Capital Agenda 2022-2025 gestart. Twee kwartiermakers zijn begonnen met de ontwikkeling van een flexibel en regionaal scholingsaanbod. Daarnaast heeft Regio Foodvalley eind maart de subsidie vanuit het Gelrepact van provincie Gelderland ontvangen voor onder andere de stimulering van Leven Lang Ontwikkelen.

Leven Lang Ontwikkelen

Functies binnen bedrijven veranderen, daarom is het belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen. Op deze manier speel je makkelijker in op de veranderende economie. Ook de foodsector staat voor verschillende uitdagingen. Bedrijven worstelen met het behoud van medewerkers en instroom van nieuwe medewerkers. De continue veranderingen op het gebied van verduurzaming, energietransitie en robotisering/automatisering vragen een wendbaarheid van het personeel. Om goed in te spelen op deze veranderingen gaat de Food Academy Nijkerk (FAN) verder met Leven Lang Ontwikkelen. Op deze manier willen ze personeel in de foodsector versterken en de tekorten aanpakken.

Gert-Jan Koetsier, manager FAN: “De lidbedrijven van FAN zien de nut en noodzaak van Leven Lang Ontwikkelen, ze zijn daarom lid van het samenwerkingsverband. Maar we zien ook dat veel bedrijven in Regio Foodvalley het belang hiervan nog niet inzien. Of ze weten niet hoe ze dit moeten aanpakken. Wij willen deze bedrijven helpen en hen concrete stappen laten zetten met het Leven Lang Ontwikkelen bij het bedrijf.” Het project Leven Lang Ontwikkelen met FAN is een project uit het Gelrepact. Het Gelrepact draagt bij aan de ambities van de Human Capital Agenda Regio Foodvalley.

Gert Weijland, productiemanager bij Jonker & Schut: ‘Wij willen blijven innoveren. Dit doen we onder andere door te investeren in de nieuwste technologieën zodat we onze klanten blijven bedienen in de dynamische wereld van logistieke dienstverlening. Een goed voorbeeld daarvan is dat we op onze nieuwste productielocatie volledig geautomatiseerd pallets kunnen afstapelen en daarmee computergestuurd kunnen produceren. Hoewel de robots zijn uitgerust met de modernste AI – software, geloven we bij Jonker & Schut dat onze mensen uiteindelijk de doorslag geven tot het hoogste doel: de klanttevredenheid. Via onder andere de Food Academy Nijkerk kunnen we onze medewerkers een opleiding aanbieden passend bij hun eigen ambities. Een ander voorbeeld is de samenwerking met de Barneveldse Techniek Opleiding waardoor we talenten uit de regio een mooie werkplek bieden in onze organisatie. Alle initiatieven die bijdragen aan het blijven ontwikkelen van personeel dragen we een warm hart toe.”

Ondertekenaars

De Human Capital Agenda is vrijdag 14 april getekend door: CNV regiovertegenwoording, Bouwend Nederland, Vilente (namens de zorgorganisaties), Koninklijke Van Ginkelgroep (namens de ondernemers), UWV Midden Gelderland en FoodValley, FOV Arbeidsmarkt & Onderwijs, Regionale scholengemeenschappen, Christelijke Hogeschool Ede, gemeente Ede, gemeente Nijkerk en gemeente Barneveld. Op een later moment tekenen FNV Oost Nederland, Pokon Naturado (namens de ondernemers), Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gld-Midden, gemeente Veenendaal en gemeente Wageningen.