Kelhsey Duijst

Poppies Bakeries Bunschoten

Als kind liep Kelhsey Duijst (22) uit Bunschoten-Spakenburg al rond bij Poppies Bakeries Bunschoten om te kijken bij het werk van haar vader. Inmiddels werkt ze zelf al vier jaar in de bakkerij en is ze per 5 februari gestart met de BBL-opleiding tot foodoperator.

Leren en werken vind ik prettig. Ik verdien salaris en ik krijg een dag in de week vrij om mijn opleiding te volgen.

Toen ik hier kwam werken, wisten de meesten mijn naam al. Mijn vader is productieleider, mijn moeder werkt in de schoonmaak en mijn oom regelt bestellingen en verpakkingen. Bij Poppies Bakeries Bunschoten werken meerdere families. Zelf ben ik als hulp in de flexpool begonnen.

Kelhsey was 18 jaar toen ze stopte met haar opleiding pedagogisch medewerker.

Ik wilde gaan werken en ook leren. Ik werd ingedeeld op de 80 centimeter chocoladelijn: het proces van het maken van soesjes tot en met het inpakken. Op diezelfde lijn leerde ik kwaliteitstests, controle verpakkingen en product tellingen, voor als ik productiechef wil worden. Dit jaar was mijn voornemen om specifiek te leren en net een week voor de opleiding begon, hoorde ik dat ik mocht deelnemen.

Kelhsey is de jongste van de klas en vindt dat de opleiding goed in elkaar steekt.

Je krijgt de standaardvakken Nederlands en rekenen en de andere vakken zijn ingericht op het werk dat je doet, zoals kwaliteit en veiligheid. Het computerprogramma Litop werkt prettig. Je krijgt drie keer een herinnering om te kijken of je alle lesstof nog weet. Na een stuk tekst krijg je een paar vragen en dan de volgende tekst.

De lesstof komt van pas op de werkvloer. Ik sta nu twee weken in de geautomatiseerde bakkerij om de functie van operator te leren. Je let op het gewicht van de soesjes en of ze aan de kwaliteitseisen voldoen. Er zijn weleens discussies over hoe een product eruit ziet, maar het gaat er dan toch echt om wat de klant mooi vindt.

Leren en werken gaat voor Kelhsey goed samen.

Ik verdien salaris en heb vorig jaar mijn eerste autootje gekocht: een Mini Cooper. Ik krijg een dag vrij om mijn opleiding te doen. Als ik op woensdag in de les opdrachten kan maken, doe ik dat ook meteen. Praktijkopdrachten mag ik tijdens werktijd doen. We moesten een grafiek maken van de gewogen soesjes. Het is prettig dat collega’s ervoor open staan om me te helpen. Ik heb ook een filmpje gemaakt van de oven, het opspuiten tot het eindproduct. Dit omdat we de rondleiding bij ons bedrijf vanwege corona nog niet konden doen. Ik kan goed leren en hoef per week maximaal 1,5 tot 2 uur huiswerk te maken.

Kelhsey ziet haar toekomst bij Poppies Bakeries Bunschoten:

Je bent met voedsel bezig en hebt omgang met mensen. Je staat met twee of drie man aan een lijn en met negen in de hal. Je loopt naar elkaar toe en let op elkaar. Verbeterpunten qua veiligheid mag ik doorgeven. Ze vinden het belangrijk dat ik over een paar jaar de chef kan opvolgen.

Belangrijk dat medewerkers zich ontwikkelen

 

Poppies Bakeries Bunschoten startte 30 jaar geleden met het fabrieksmatig produceren van slagroomsoesjes. Dat nam een enorme vlucht en in de fabriek in Bunschoten werken nu 120 mensen. Het bedrijf levert diepvriesgebak aan alle supermarkten in Nederland en aan ruim 60 landen wereldwijd. Dit zijn soesjes, al of niet gechocolateerd, bossche bollen en eclairs. Deze productie is volledig geautomatiseerd. Daarnaast voorzien patissiers producten handmatig van een versiering, aldus Mike Vijselaar (HR-Manager bij Poppies Bakeries Bunschoten).

Voor zowel de bakkerij als de inpakafdeling zijn operators nodig en daaraan is in de foodsector een chronisch tekort, weet de HR-manager. Voorheen leidden wij mensen intern op. Goed opgeleide mensen met specifieke productie- en technische kennis met mbo-kwalificatie zijn er nagenoeg niet. De kwaliteitseisen in de foodbranche worden hoger, dus toen we begin 2019 door Hazeleger Kaas voor de Food Academy werden gevraagd, hebben we ons aangesloten. Dat medewerkers zich ontwikkelen en een diploma halen vinden we belangrijk.

Binnen het bedrijf is Harry Dijkhof gecertificeerd begeleider voor het BBL-traject. Vijselaar heeft intern kandidaten gezocht. De HR-manager kijkt in grote lijnen naar de voortgang.

Kelhsey is een ontzettend bevlogen student. Zij staat altijd vooraan en is één van de voorbeelden. Als bedrijf investeren we in haar. Een driejarig contract bij een tweejarige opleiding is realistisch.