Gert-Jan Koetsier

FAN-manager verbindt bedrijf, onderwijs en student

Gert-Jan Koetsier is per 1 maart 2020 aangesteld als manager van de Food Academy Nijkerk. Verbindingen leggen is zijn dagelijks werk. Ook wil de Ermeloër (29) een goed beeld van de foodsector naar buiten brengen.

Als ik vanuit de markt signalen krijg dat studenten hun opleiding niet kunnen afmaken of geen stage kunnen lopen, leg ik contact met deze groep studenten of individuele studenten om zich aan te melden. Ik leg de verbinding met een bedrijf en is er een match, dan meld ik de student aan bij het Aeres MBO Nijkerk, de onderwijsinstelling waarmee we samenwerken.

Koetsier is namens de leden het gezicht van de Food Academy Nijkerk naar buiten toe. Hij werkt aan vergroten van het netwerk van de Food Academy en aan positieve beeldvorming van de food. De Foodsector in deze regio kent een no-nonsense cultuur, is toegankelijk, maar nog wel wat naar binnen gekeerd. Veel blijft vanwege regelgeving achter gesloten deuren. Ik geloof dat naar buiten treden nodig is om de doelgroep – aankomende studenten – te laten zien dat de sector aantrekkelijk is. Veel mensen denken dat productiewerk saai, vies en koud is. Door de juiste kleding te dragen is het warmer en door regelgeving schoner. Ik zie het als interessant werk. Hoe hoogwaardiger technologie, hoe meer mensen nodig zijn om die technologie te bedienen. Bedrijven weten vaak niet hoe ze naar buiten moeten treden, dus doe ik dit namens de leden. Ook weten niet alle overheidsinstanties de bedrijven te vinden. En is er een tussenschakel nodig die beide werelden snapt. Ook onderhoud ik veel contacten met bedrijven om te vragen waar ik ze mee kan helpen.

Gekwalificeerd personeel

De Food Academy Nijkerk is op 30 oktober 2019 als vereniging opgericht en inmiddels zijn 16 bedrijven lid. Hun belang is gekwalificeerd personeel.

Het tekort komt door krapte op de arbeidsmarkt, vergrijzing en t weinig instroom van jonge mensen. Ondernemers liggen hier straks wakker van. Wie de directe behoefte nog niet heeft, kan de pijn in de toekomst wel voelen. Maar op dat moment ben je te laat. Overal is een tekort aan mbo’ers, aangezien veel jongeren verder studeren aan het hbo. Bepaalde hippe sectoren zoals de evenementenbranche en het communicatievak hebben die baangarantie niet. Er wordt een beetje neergekeken op productieomgevingen, maar daarin is absoluut werk te vinden. Elk nieuw lid dat zich bij ons aanmeldt, heeft ruimte om een jongere op te leiden. We helpen jongeren aan een leer-werkbaan en creëren zij-instroom.

Belang van leren en ontwikkelen

Koetsier gaat langs de vmbo-scholen om leerlingen te werven en de opleiding te promoten.
Wie een BBL-traject start bij de Food Academy Nijkerk, krijgt les in kleine klassen van 8-12 studenten. Het leren is gericht op de praktijk. Je gaat niet meer volledig naar school, maar leert in de praktijk bij de bedrijven zelf. Het bedrijf waar je werkt, heeft invloed op het lesmateriaal. Met een baan in een stabiele sector verdien je gelijk een salaris, met als resultaat een landelijk erkend mbo-diploma, waardoor je gecertificeerd de opleiding verlaat. De foodsector is een van de topsectoren van Nederland. Je bent onderdeel van de keten die zorgt voor de voedselvoorziening. De beroepsgroep is in de coronacrisis benoemd als cruciaal. Door leren en ontwikkelen te combineren blijf je als persoon niet stil staan.

Realisatie: Accent | © 2020 - Food Academy Nijkerk