Food Academy Nijkerk speelt in op marktvraag met Pools opleidingstraject
Foodbedrijven hebben een grote behoefte aan goed opgeleid personeel. Deze zoektocht is uitdagend, vooral op de huidige krappe arbeidsmarkt. Food Academy Nijkerk (FAN) is een vereniging van food- en foodgerelateerde bedrijven in Nijkerk en omgeving. Gezamenlijk focussen ze zich ons op het werven, opleiden en ontwikkelen van (toekomstige) medewerkers. De FAN speelt flexibel in op de marktvraag door nu ook een opleidingstraject voor Poolse medewerkers aan te bieden.
De bedrijven hebben te maken met dezelfde vraagstukken op het gebied van de arbeidsmarkt. “Daarom bundelen we de krachten op deze gebieden, samen sta je tenslotte sterk”, zegt Gert-Jan Koetsier, manager van de FAN. Zo is een substantieel deel van de medewerkers binnen de FAN-bedrijven van Poolse komaf. “Dit zijn waardevolle, gewaardeerde krachten binnen foodbedrijven. We vinden het belangrijk om hen een kans te geven om zich (door) te ontwikkelen”, vertelt Koetsier.
Poolse Opleiding
De FAN faciliteert al een Nederlands taaltraject voor Poolse medewerkers. Dit smaakte al snel naar meer, zegt Koetsier: “Vanuit onze leden kwam er de vraag naar aanvullende mogelijkheden. Zodoende zijn we in gesprek gegaan met onze onderwijspartner Litop.” En inmiddels zijn deze plannen werkelijkheid geworden. Binnenkort gaat het verkorte opleidingstraject ‘Meewerken in de productie’ van start. Deze opleiding is bedoeld voor Poolse medewerkers in de levensmiddelenindustrie die zich verder willen ontwikkelen op vakinhoudelijk en taalkundig gebied.
Meewerken in de productie
De opleiding duurt ongeveer zeven maanden. In deze periode worden deelnemers vakinhoudelijk geschoold over werkzaamheden in de foodfabriek, zoals het voorbereiden van de productie, bedienen van machines, procesbewaking én -afronding. Met behulp van de online scholingsmodule Litop nemen de studenten Poolse lesstof tot zich. Tijdens de lesmomenten wordt de koppeling vanuit de inhoud naar de Nederlandse taal gemaakt en krijgen deelnemers de gelegenheid om hierin te oefenen. Het traject wordt afgesloten met een mbo-niveau 2 certificaat.
Het initiatief slaat goed aan. “We hopen begin volgend jaar te starten met een klas van 10 studenten. Er lopen gesprekken met verschillende kandidaten vanuit onze bedrijven. Aan interesse is er geen gebrek. Het is mooi om te zien hoe we een gezamenlijke behoefte om kunnen zetten naar een concreet project, waar onze leden de vruchten van kunnen plukken”, aldus Koetsier.
*Dit artikel verscheen ook op de Regio Deal Foodvalley website.